Tillitstips

Berätta om dig själv

Det är när vi berättar om oss själva, som andra känner att de börjar lära känna oss och har en chans att bygga upp tillit. Berätta därför om dig själv i din profil och varför du vill låna/ låna ut möbler. Prata med dem du vill låna möbler från eller låna ut till, genom bibliotekets meddelandefunktion.

Sätt möbelregler

Skriv tydliga möbelregler när du lånar ut, så att den som lånar möbeln förstår hur du vill att din möbel ska tas hand om. Där kan du också tydliggöra vad du vill ska ske om möbeln råkat få fläckar, repor eller blivit skadad under utlåningen. Möbelreglerna gör att både du som ulånare och låntagare kan känna er trygga med att veta vad som händer om något går fel. Och inte behöver vara rädda för reaktioner eller se olika på hur situationen ska lösas. Här bör du också skriva vilken avbokningspolicy du har: alltså hur många dagar/ timmar i förväg det är ok för dig att avbryta ett lån/ en uthyrning.

Förslag på möbelregler kan exempelvis vara: att låntagaren bör ta hand om möbeln enligt möbelvårdtipsen nedan. Samt att normalslitage är ok, men vid större skador bör låntagaren betala för att lämna in den till en möbelverkstad. Eller att vid stora skador eller förlust av möbeln, vill du ha ersättning.

För att låna och låna ut har alla användare accepterat dessa användarvillkoren: “Utlånare/ uthyrare har rätt att kräva reparation eller ersättning från låntagare/ hyrestagare om möbeln som lånas genom tjänsten skadas under hyran. Dessa villkor måste dock ha framgått i möbelreglerna, så att låntagaren/ hyrestagaren känner till och har accepterat villkoren. Reparationskostnader/ ersättningen ska stå i proportion till skadans omfattning. Normalt slitage motiverar inte kompensation! Utlånare/ uthyrare uppskattar själv värdet på möbeln, utifrån köpvärdet och med beaktande av inköpsåret. Ersättning får uppgå till max 10 000 kr. Utlånare/ uthyrare ansvarar för att låntagaren uppmärksammat villkoren. Utlånare/ uthyrare måste kunna visa skador på varorna, genom exempelvis foton före lånet och efter. Låntagaren/ hyrestagaren är skyldig att återbetala utlånaren/ uthyraren omedelbart enligt de accepterade villkoren, vid skada eller förlust.”

Titta efter recensioner och recensera själv

Betyg och recensioner är viktiga i möbel-communityt för att kunna lita på varandra. Titta därför alltid efter recensioner på de som ber om att få låna din möbel. Och recensera alltid själv när du har lånat en möbel eller varit utlånare. På så sätt byggs ett tillitsystem upp, som uppmuntrar alla användare att bete sig bra mot varandra för att kunna fortsätta delta – oavsett om du är låntagare eller utlånare.

Kolla din hemförsäkring

Skulle möbeln som du lånat helt gå sönder eller vara med i en brand, täcker i många fall grundskyddet i din hemförsäkring detta. Det är alltid låntagarens hemförsäkring som gäller och inte den som lånar ut. Möbelbiblioteket kräver att du som låntagare har en giltig hemförsäkring och att du har kollat upp att den lånade/ hyrda möbeln täcks under hyresperioden innan lånet sker. Möbelbiblioteket arbetar för att i framtiden få till ett försäkringsamarbete där alla möbler i omlopp på Möbelbiblioteket är försäkrade. Idag har vi dock inte detta än.

Möbelvård

När du lånar en möbel är det viktigt att du tar väl hand om den, så att den som lånat ut möbeln kan känna sig trygg. Ta gärna foton på hur möbeln ser ut när du lånade den, för att att förvirring inte ska uppstå kring vem som gjorde reporna. Uppstår fläckar; var snabb med att använda möbelrengöring för att lyckas få bort dem. Använd gärna naturliga, ekologiska alternativ för att rengöra. Vi rekommenderar att kika på möbelvårdstipsen för olika naturmaterial på Norrgavels hemsida: norrgavel.se/skotsel-underhall

Rengör och kolla efter skadedjur

Preppa din möbel inför att du lånar ut den genom att rengöra den, exempelvis genom att torka av med linojesåpa för trämöbler. Dubbelkolla också alltid dina egna möbler efter skadedjur innan du lånar ut dem (de kanske köptes på en loppis eller stått på vinden ett tag). Det är förhållandevis enkelt att kolla efter skadedjur på dina möbler. Titta noga på din egen möbel efter små mörka fläckar, söt lukt, hål eller om du ser skadedjur. Samma sak om du lånar en möbel, innan du tar in den i ditt hem.