FAQ
Varför ska jag låna och låna ut, eller hyra och hyra ut på Möbelbiblioteket?
Låna eller låna ut av praktiska skäl. När du flyttar och inte längre får plats med möbler du vill ha kvar eller när du snabbt behöver fler möbler. Aktivera förrådet och låna ut saker för att få mer plats. Eller för att ge upp betalförrådet och spara pengar. Så småningom kommer du även kunna välja att hyra ut dina möbler, för att tjäna pengar – vi utvecklar det som funktion.
Låna eller låna ut för den sociala nyttan. Låt dina möbler få ett oändligt värde som växer för varje gång du lånar ut dem och skapar nytta för andra låntagare. Eller delta för att du är nyfiken på de andra utlånarna och låntagarna och på vad de skulle kunna tänka sig att låna ut.
Låna eller låna ut för miljönyttan. Låna och dela för att använda de möbler vi redan har, så att färre möbler produceras. För en hållbar utveckling räcker det inte att övergå till att köpa hållbart producerade möbler, konsumtionsvolymerna måste också minska. För att minimera påverkan behöver vi spara det vi har längre, vårda det och dela det. Bli en cirkulist du också!
Vad kan jag låna ut på Möbelbiblioteket?
På Möbelbiblioteket kan du låna och låna ut allt du skulle kunna hitta om du går in i en möbel- eller inredningsbutik. Det kan vara möbler såsom bord, stolar, soffor och lampor. Men det kan också vara bruksföremål såsom porslin och bestick i köket. Eller dekorinslag såsom tavlor, växter, speglar, keramik och konst.
Kostar det att låna?
På Möbelbiblioteket kan du idag låna ut dina möbler gratis och snart kommer du också kunna välja att hyra ut dina möbler. Vid lånetillfället tar Möbelbiblioteket en service avgift på 29 kr från låntagaren, men inte från utlånaren. För att börja dela möbler behöver du därför registrera ditt betal- eller kreditkort. De 29 kr är ett rabatterat pris, nu i starten. Så småningom kommer vi att skifta till att ta en månadsavgift under tiden du lånar en möbel och en procentandel på hyresintäkter. Det kommer hjälpa oss att fortsätta utveckla tjänsten och erbjuda fler funktioner.
Varför tar Möbelbiblioteket betalt?
Möbelbibliotekets främsta mål är att förbättra för miljön. Vi vill ha en låg tröskel för att börja låna och låna ut möbler och dela så mycket som möjligt. Service avgiften möjliggör för oss att hålla tjänsten igång och utveckla den. Som användare får du en tjänst där du kan hitta andra människor att dela möbler med. Du får ta del av funktioner som skapar tillit, så som möbelregler, recensioner och betyg. Snart hoppas vi på att också kunna erbjuda en försäkring för alla möbler i cirkulation. Vi förenklar också att ta hjälp med transport, på ett miljöbra sätt.
Som många andra entreprenörer har vi arbetat i ett antal år, för att bygga och starta verksamheten utan att kunna ta ut ersättning. För att kunna ha ett litet team som arbetar på heltid och för att kunna skala upp tjänsten och därmed skala upp nyttan – behöver vi en ekonomisk stabilitet som service avgiften bidrar till.
Var i Sverige finns Möbelbiblioteket?
Möbelbiblioteket finns i Stockholm. Vem som helst kan bli medlem och börja låna eller låna ut. Vi har också vissa områden i Stockholm där vi skapat lokala samarbeten och därför finns fler låntagare där. Planen är att skala upp succesivt till fler lokala områden och sprida tjänsten till Göteborg, Malmö och andra städer. För att i längden etablera samarbeten och lansera i andra länder.
Hur löser jag transporten?
Det är alltid låntagaren som ordnar med transporten för att hämta och lämna möbeln. Ta hjälp av vår samarbetspartner Move By Bike, genom att klicka på deras namn här som är en länk till deras hemsida för att läsa mer. Du hittar också en länk när du lånar en möbel.
Kan jag påverka tjänsten som användare?
Ja! En viktig del i utvecklingen av Möbelbiblioteket har varit att använda “tjänstedesign” som metod. Det innebär att återkommande involvera tjänstens användare i att samskapa utformingen av tjänsten. Vi fortsätter att på samma sätt för att förbättra tjänsten. Vill du vara med och påverka, hör av dig till: info@mobelbiblioteket.se
Vad händer om jag blir kär i möbeln?
Det händer! Vi på Möbelbiblioteket har sagt att det är ok om man blir kär, det är väl fantastiskt. Men som låntagare måste du alltid fråga om lov att få köpa loss möbeln från utlånaren. Gör du inte det, utan väljer att bara behålla möbeln och inte lämna tillbaka den räknas det som stöld. Om ni är överens, går det bra att swisha överenskommet belopp. Detta är de enda transaktionerna som inte behöver gå via själva tjänstens hemsida.
Möbelbiblioteket vill dock uppmuntra att låna och låna ut i så stor utsträckning som möjligt, snarare än att köpa och sälja. Vi vill detta delvis för att användare uttryckt att det är när de är i cirkulation och används av många som de uppvärderar möbeln och får känslan av att den har ett oändligt värde. Vi vill det också av miljöskäl; att behålla de resurser vi har och att dela har en mindre påverkan än att köpa och sälja, även när det gäller andrahandsmöbler. Se forskare Karins Bradleys “buyerarchy of needs” för att djupa i detta.
Har Möbelbiblioteket något vinstintresse?
Vi är idag ett aktiebolag som bolagsform för att kunna vara snabbrörliga som digital start-up, men miljönytta är vårt största mål. Alla intäkter och eventuell vinst återinvesteras i verksamheten, för att utveckla tjänsten. Intäkterna som genereras täcker dock ännu inte alla kostnader, utan bolaget lever på det kapital som företagets grundare investerat ur egen ficka.
Vad gör jag om någonting händer med möbeln jag lånat?
Skulle möbeln som du lånat repas eller skadas, så titta på de möbelregler som du gick med på när du lånade möbeln. Låntagaren har själv angett vad hen vill att du ska göra om någonting skulle hända, exempelvis reparation. Skulle möbeln helt gå sönder eller vara med i en brand, täcker i många fall grundskyddet i din hemförsäkring detta. Det är alltid låntagarens hemförsäkring som gäller och inte den som lånar ut. Möbelbiblioteket kräver att du som låntagare har en giltig hemförsäkring och att du har kollat upp att den lånade/ hyrda möbeln täcks under hyresperioden.
För att låna och låna ut har också alla användare accepterat dessa användarvillkoren: “Utlånare/ uthyrare har rätt att kräva reparation eller ersättning från låntagare/ hyrestagare om möbeln som lånas genom tjänsten skadas under hyran. Dessa villkor måste dock ha framgått i möbelreglerna, så att låntagaren/ hyrestagaren känner till och har accepterat villkoren. Reparationskostnader/ ersättningen ska stå i proportion till skadans omfattning. Normalt slitage motiverar inte kompensation! Utlånare/ uthyrare uppskattar själv värdet på möbeln, utifrån köpvärdet och med beaktande av inköpsåret. Ersättning får uppgå till max 10 000 kr. Utlånare/ uthyrare ansvarar för att låntagaren uppmärksammat villkoren. Utlånare/ uthyrare måste kunna visa skador på varorna, genom exempelvis foton före lånet och efter. Låntagaren/ hyrestagaren är skyldig att återbetala utlånaren/ uthyraren omedelbart enligt de accepterade villkoren, vid skada eller förlust.”
Möbelbiblioteket arbetar för att i framtiden få till ett försäkringssamarbete där alla möbler i omlopp på Möbelbiblioteket är försäkrade. Idag har vi dock inte detta än och kan därför inte ta ansvar om någonting skulle hända, utan du lånar ut på egen risk.
Vad händer om jag får skadedjur?
Dubbelkolla alltid dina egna möbler efter skadedjur innan du lånar ut dem (de kanske köptes på en loppis eller stått på vinden ett tag). Samma sak om du lånar en möbel, innan du tar in den i ditt hem. Det är förhållandevis enkelt att kolla efter skadedjur på möbler. Titta noga på möbeln efter små mörka fläckar, söt lukt, hål eller om du ser skadedjur.
Skulle du upptäcka att du fått skadedjur i ditt hem eller i en möbel du lånat ut, kontakta anticimex och din husvärd direkt. Det är ofta gratis genom husets försäkring att få hjälp. Du kan också ta hjälp av din hemförsäkring. Idag har Möbelbiblioteket ingen egen försäkring för skadedjur och kan därför inte ta ansvar om någonting skulle hända, utan du lånar på egen risk.
Vad gör jag om låntagaren inte lämnar tillbaka min möbel?
Möbelbiblioteket kan stötta dig med påminnelser till låntagaren. Skulle detta inte hjälpa och du inte får tillbaka din möbel, utan låntagaren behåller den så är det stöld och ska polis- anmälas. Ofta täcker grundskyddet i din hemförsäkring stöld. Se över vad som gäller i just ditt fall. Du kan också skydda dig genom att skriva in krav på ersättning vid förlust av möbeln som ett dina villkor i dina möbelregler. Då gäller samma regler som står ovan (vid skador på möbeln) för att det ska vara gilitgt.
Möbelbiblioteket arbetar för att i framtiden få till ett försäkringssamarbete och då kan detta hanteras som ett försäkringsärende hos dem. Idag har vi dock inte detta än och kan därför inte ta ansvar om någonting skulle hända, utan du lånar ut på egen risk.
Vi arbetar för att hitta bättre lösningar på de tre frågorna ovan, för att du som användare ska känna dig trygg att låna och låna ut.